2013年9月26日星期四

婺源。中國最美麗鄉村

< 杭州﹑黃山﹑婺源﹑安徽古鄉 7天夢幻之旅 >

第六天(續)

離開宏村,向今次旅程最後一個目的地婺源出發~
婺源位於江西省,同位於安 徽省既黃山﹑宏村雖然好似係兩個完全唔同既地方,但其實婺源正正係安徽旁邊,古時婺源係徽州一部分,所以係婺源可以見到同宏村一樣既徽派建築,可以食到徽 派菜式,只係現代劃分行政區時婺源被劃入江西省;既然一場來到安徽,就順道看看呢個「中國最美麗鄉村」

婺源景點比較分散,最方便當然是包 車啦,由其好似我地呢D時間唔多既朋友;婺源最佳旅游時間就係春天,金黃色油菜花盛開,全個婺源都會比油菜花覆蓋,正常大約係三月中下旬時間就可以見到美 麗既油菜花;但世事又點會咁完美,今年天氣熱,油菜花亦提早開花,而且不時落大雨將油菜花打落,去到我去呢個時間,婺源油菜花已經所餘無幾...唔通呢D 就係溫室效應既影響?


前住婺源途中,原本呢道會係一大片油菜花田,但而家只有綠色...我同花冇咩緣份,上次櫻花又睇唔到,今次油菜花又睇唔到,所以對婺源冇太大期望,咁就唔會失望啦




首先去到婺源既李坑,自稱「小橋流水人家」
而家去婺源要買一張通票,去既前幾日岩岩加左價盛惠210大元(或每個景點60大元),貴得離普仲好過去搶;通票包左十幾個景點,5日內有效,如果可以有多D時間去多D地方都好既,好似我地咁去得個一陣就唔抵啦......




未入到李坑,已經見到油菜花比風雨打到斜晒,好彩已經有心理準備,冇失望


冇油菜花睇,睇下麻鷹捉雞仔


正式入到小橋流水人家既李坑;李坑係李姓聚居為主既古村落,建村於北宋年間(西元1010年),呢道原本係個徽派民居建築既水鄉小村,有一條小河穿村而過






同江南水鄉比呢道硬係覺得差少少野,可能呢道冇烏蓬船穿梭小河,又冇石拱橋,河水又唔太流動,冇左水鄉川流不息既氣息






李坑特產糕點,用機器切成一片片,唔知好唔好食呢?落住雨又趕時間,唔試啦


徽式建築物+小橋流水,可能得呢道先可以搵到


沿路去到盡頭有一大片田地,同出面一樣,油菜花已經走晒啦


李坑出個一個武狀元,呢間就係佢間屋,其實有咩特別真係唔知


屋外有一棵紫薇樹,可以比一蚊去摸摸,究竟有D咩特別?見到有人去摸啦,原來摸樹幹既時候樹枝會郁下郁下...


離開時,發現我最愛既postcard店,身為postcard迷當然要去望望;入面選擇唔多,但總算買到心水postcard


離開李坑啦
李坑人真係多,而且水鄉﹑徽式建築我都見過唔少,講真對呢道興趣不大;如果有油菜花睇就唔同,全條村都比油菜花海圍住真係靚到爆,但冇油菜花既日子就變得好普通


坐車去下一站--汪口
因為買左通票所以唔洗再買門票,只要拍一拍卡,打手指毛就可以入場,呢道係我見過用最高科技門票既地方


「汪口古村始建于大觀年間(北宋時期),距今有1100余年歷史,因這前碧水汪,故名“汪口”。汪口處於丘陵地帶,村周青山環抱、綠水依流,在歷史上又被稱為 “千煙之地”,明清時期更是店鋪林立、商賈雲集、船運如梭、景象繁華。而今隨著歷史變遷,雖已是繁華過境,但古山林、古埠頭、古商業街、古巷、古祠堂和散 落在十八條古巷中的眾多官第、商宅、民居和書屋等各類古建築保存完好,有著豐富的歷史文化遺存和深厚的徽文化淵源。」

古代先進科技:超級無敵扑鎚機(個名我改既)


其實我想影下面走過既雞咋




一...葉...輕....舟.....去......


乏舟河上,寫意生活


不過伯伯要拉返上去就辛苦啦




汪口比起李坑少好多好多人,人影都唔多個,行起上來舒服好多


可能就正正因為呢道遊人唔多,連商鋪都唔多,保留左真正鄉村風味,相比李坑我更喜歡呢道






對住條靚河,如果係香港一定係豪宅靚地


仲有少少油菜花


汪口俞氏宗祠,婺源現存最完整、最華麗既一座宗祠


「俞氏宗祠於清乾隆五十二年(1787年)竣工,位於汪口村東部,由大門、享堂、後寢組成。大門前面是一個小廣場,直抵永川溪邊。總進深44米,大門面闊 15.7米,寢室後檐闊16.2米,前小後大。大門五開間,中央三間做成歇山頂三樓牌樓式,當地稱為「五鳳樓」。享堂三開間,梁架為穿斗式和抬梁式的結 合。後寢為五開間,神主供於樓上。」







好快又要離開啦


係去下一個景點之前,又到午餐時間,去到曉起村出面一間唔起眼既飯店,試試婺源特別菜式;最特別既就係好大條既金魚,係得婺源呢道先有,唔知好唔好味呢?我唔食魚所以唔知啦,不過其他小菜都好好味,而且價錢又唔貴,好滿足既一餐


食飽後就去到旁邊曉起村


「曉起村始建於唐朝年間 (787年),始祖汪萬武逃亂至此時天剛破曉,驚魂初定的他就把這裡叫做“曉起”,故是叫“曉川”。後來,洪姓人家也在上游1公里處建村而居,也叫“曉起”,為彼此區別開來,人們把上游洪姓與江姓的居地稱“上曉起”,把原先汪姓居地稱“下曉起”。上曉起多為官宅,下曉起多為商家」

一入村已經有間大屋




曉起村由好多小巷組成,遊人比之前江口多,路旁都開滿小販攤檔,比較熱鬧




呢道最多賣既係木梳,幾乎每間店鋪都可以買到,售價由10元4-9把不等,可以差一倍有多,如果加上你既講價能力我相信一定可以更平


另外呢就有好多樟木賣,聞起來好香,我相信係真野掛?有D樟木造成好貴既擺設,有D就咁切出來,幾蚊就有交易,聞說樟木可以防蟲除臭,真係咁神奇?


行到油菜花田,一如所料
菜花已經byebye啦


仲有少少零星既菜花田,都叫做好過冇










今次就當成功睇左油菜花田啦




開開心心睇完花,又係時候走啦,係走既時候遇見一棵千年樟樹,年紀真係超大;山上仲有十幾棵百年老樹和成片古樟樹林,我諗會唔會成座山都好香呢~




由上面望多幾眼就要走啦,果然天無絕人之路,原以為已經冇晒油菜花,最後都仲有少少可以睇到,今次去到婺源都叫不枉此行




去到今次婺源之旅最後一個地方--江嶺梯田
江嶺係婺源傳說中油菜花最靚最值得去既地方,江嶺漫山遍野油菜花呈梯田狀,由山頂鋪散到山谷下;可惜我地今次又錯過左最靚既油菜花期,所以未能目睹整片金黃色江嶺梯田風光,只見到綠色既梯田,唯有幻想下啦








由呢道望出去所有既田,如果早半個月來到既話,無論係而家我企緊既位置,直到去遙遠既山谷都會係一大片全金黃色既油菜花田,幻想一下整片金黃色大地會有幾壯觀?而家只可以同兩個字去形容呢片油菜花田:可惜......








終於要離開呢個可惜之地,回到安徽屯溪老街,好快就要結束今次黃山之旅


黃山留左D咩記憶比我?可以好簡單咁講:雖然天氣不似預期,但呢個旅程玩得好開心


「屯溪老街坐落在黃山市屯溪區中心地段,鑲嵌在青山綠水之間。北依四季蔥蘢的華山,南伴終年如藍的新安江,被譽為流動的“清明上河圖”,距今已有數百年曆史,全長832米,寬5~8米,是目前中國保存最完整的,具有宋、明、清時代建築風格的步行商業街,為全國重點文物保護單位。 2009年6月10日,經文化部、國家文物局批准,屯溪老街和北京市國子監街、蘇州平江路等共同當選為“中國歷史文化名街”。」

冇時間慢慢行啦,只係好快咁由街尾行去街頭,要趕住食飯,之後仲要上火車










晚餐既地方就係呢間係屯溪好出名既「美食人家」,呢道環境好靚而且品質出眾,集合徽州傳統菜餚點心小食幾百種選擇,總有一款岩你口味




半開放式廚房,一路睇一路點菜,所有食物一目了然,而且係自己寫單,岩晒我呢D唔識普通話既人;現場仲有好多外國人,超熱鬧




菜式好精緻好好食,而且仲好平,呢間絕對值得推薦




好快食完之後,就要同一大班朋友分道揚鑣,我係時候回程返香港


出到屯溪老街想搭的士去火車站,等左好耐都冇...諗住行去火車站算啦,咁岩有部三輪車經過,見唔係貴就上車,不過上斜時見老伯伯踩得好辛苦,真係好唔好意思,有咩理由要位老人家服侍有氣有力既年青人,有諗過落車幫手推或者我踩都可以,不過最後都係唔敢出聲;好準時20分鐘去到火車站,唔知點多謝佢好啦,唯有比多少少車錢,之後就要直衝入去火車站,但部車delay左成個鐘先到......


第七天

大約19小時車程,全日都係火車上渡過




好耐都冇食過火車飯盒,無聊買左個試下,依然都係又貴又難食


四點幾準時返到深圳,直接過關返到香港,結束一個愉快旅程。今次好多時都未遇到好天氣,但黃山真係一個好靚,好值得去既地方,如果有好天氣既話,我相信會靚好多100倍。返到香港之後,病左好耐都唔好,咁岩呢段時間H7N9係杭州﹑安徽等地爆發,私家醫生都醫我唔好叫我去政府睇,最後當然係冇事啦。去完黃山之後有朋友約我2015年3月31號再挑戰黃山,睇下到時會唔會冇左呢件事先~


< 杭州﹑黃山﹑婺源﹑安徽古鄉 7天夢幻之旅 >
< 完 >

安徽古村。宏村 畫裡的鄉村 ↓ 
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6 則留言:

  1. 一口氣睇晒你的黃山之旅,謝謝分享 !

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    1. 多謝支持,呢道冇咩人入來睇,哈哈 :D

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    2. 哈哈! 仲有我e隻懶豬嚟探你...

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    3. 哈哈~1000個感謝呢隻懶豬XD

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  2. 今年我有去婺源,又是油菜花水尾,好失望﹗

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    1. 水尾真係差好遠,開晒既話真係超級靚......

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